Op hoeveel graden moet je sokken wassen? Je leest het hier - Sliponline
Laden...
  • Lorem ipsum

Op hoeveel graden moet je sokken wassen?

2 Apr 2021
door Niels Jaspers

Je trekt iedere dag een paar schone sokken aan. Het gevolg? Een wasmachine vol vuile sokken. Het lijkt een simpel klusje, maar het is wel belangrijk dat het op de juiste manier gebeurt. Maar wat is de juiste manier om je sokken te wassen? Op hoeveel graden moet je sokken wassen? En hoe voorkom je dat jouw witte sokken niet veranderen in grauwe sokken? In dit artikel vind je het antwoord op al je vragen over het wassen van sokken.

 

Op welke temperatuur moet je sokken wassen?

Om te bepalen op welke temperatuur je sokken moet wassen, is het belangrijk dat je het label van je sokken goed bestudeert. De temperatuur waarop je wast, is afhankelijk van het gebruikte materiaal voor de sokken. Sokken kunnen gemaakt worden van natuurlijke materialen of van synthetische materialen. Natuurlijke materialen zijn afkomstig van bijvoorbeeld planten of bomen. Synthetische materialen worden geweven in fabrieken door middel van speciale productietechnieken. Afhankelijk van het gebruikte materiaal moet je jouw sokken op een bepaalde temperatuur wassen. Zo voorkom je problemen zoals gekrompen sokken.

 

Sokken van natuurlijke materialen

Zijn jouw sokken van natuurlijke materialen gemaakt? Staan materialen, zoals katoen, modal, linnen, tencel, bamboe of viscose op het label? Dan is het verstandig je sokken de eerste keer op een koud spoelprogramma te spoelen. Op deze manier worden overtollige verfstoffen uit de materialen gewassen. Na de eerste wasbeurt nemen deze natuurlijke materialen meer vocht op. Zo blijven je sokken droger wanneer je voeten zweten of warm worden.

Voor witte en gekleurde sokken van natuurlijk materiaal gelden de volgende richtlijnen:

  • Spoel ze de eerste keer met het koudste spoelprogramma.
  • Blijf na de eerste wasbeurt wassen op een koud programma.
  • Gekleurde natuurlijke materialen kunnen gewassen worden op een temperatuur van maximaal 40 graden.
  • Witte natuurlijke materialen kunnen op maximaal 60 graden gewassen worden (Sokken van zuiver katoen mogen zelfs op een temperatuur van 90 graden worden gewassen).
  • Maak bij sokken van natuurlijke materialen geen gebruik van de droger.

Voor stoffen als modal, viscose, tencel en bamboe is een temperatuur van maximaal 40 graden eigenlijk altijd het beste. Zo beleef je zo lang mogelijk plezier van jouw sokken van natuurlijke materialen.

 

Sokken van synthetische materialen

Zie je op het label van jouw sokken staan dat ze gemaakt zijn van synthetische materialen? Staan er materialen op, zoals nylon, polyamide, polyester, acryl of elastan? Was dan je sokken nooit warmer dan 40 graden. Je sokken behouden dan hun kleur het best en ze blijven dan ook het mooist.

Voor sokken van synthetische materialen gelden de volgende richtlijnen:

  • Spoel ze de eerste keer met het koudste spoelprogramma. Hiermee voorkom je dat kleuren doorlopen of afgeven.
  • Ze je synthetische materialen nooit in stilstaand water.
  • Was sokken van witte en gekleurde synthetisch materialen niet warmer dan 40 graden. Dit voorkomt verkleuring van de stoffen.  
  • Droog je sokken niet in de droger. Synthetische sokken zijn eigenlijk al droog, wanneer ze uit de wasmachine komen.

Wanneer je de beschreven richtlijnen voor het wassen van sokken van synthetische en natuurlijke materialen volgt, zorg je ervoor dat je sokken mooi en comfortabel blijven. Zo kun je zo lang mogelijk genieten van jouw nieuwe sokken.

Twijfel je na het lezen van dit artikel nog over de wasvoorschriften voor jouw sokken? Of heb je andere vragen over sokken? Neem dan zeker contact op met onze klantenservice. Wij helpen je graag verder met al je vragen over sokken en het wassen ervan.

 

Bekijk al onze sokken

[blog-products-8]

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter