Laden...
  • Lorem ipsum

Wat is mijn cupmaat?

14 Sep 2021
door Melanie

Wat is mijn cupmaat?

Je bent aan het shoppen op onze webhop en bedenkt je ineens, "Wat is eigenlijk mijn juiste cupmaat"? Doormiddel van deze blog zal ik je proberen wegwijs te maken in de wereld van bh's en de maten hiervan. 

De maat bepaalt ook veel voor de vorm

Is het jou wel eens overkomen dat je een bh hebt gepast in de winkel en dat deze perfect zit, tot het moment waarop je er iets overheen aan trekt? Vaak zie je pas als je aangekleed bent welk silhouet een bh geeft en dat is soms een echte verassing. Je borsten zitten op een andere hoogte, of staan in een andere richting. Je wilde graag een natuurlijke puntige vorm hebben maar je borsten zien er nu platter uit? Of wilde je gaan voor een rond silhouet en nu zien je borsten eruit als theezakjes? Het silhouet kan van bh tot bh verschillen en zo is ook iedere vrouw anders m.b.t. de keuze. Een bh kiezen, dat is voor iedereen verschillend.

Bepaal welke vorm bosten je hebt

Wat is nou de juiste cupmaat en hoe kun je die het beste zelf bepalen? Het is goed om te weten dat er 2 borstvormen bestaan, de appelvorm of de peervorm. Dit is al handig om te weten omdat je dan gericht kunt gaan kijken welke cup er het best bij je borstvorm past. 

De appelvormmige borsten

Als je in de paskamers staat en je bent de door jouw gekozen bh's aan het passen kan je het beste voorover gaan staan en naar je borstronding kijken. Als je borsten in het geheel breed van vorm zijn, dan heb je appelvormige borsten. Je kunt dan het beste gaan voor "padded" cups zoals T-shirt bh's zonder deelcupnaad. Hierdoor voorkom je dat je borsten erg gedrukt in de bh gaan zitten. 

De peervormige borsten

Bij de peervormige borsten hangen je borsten in een smal punt naar beneden. Je kunt dan het beste kiezen voor een bh met een "diepe cup" zoals de cups met deelcupnaden, hierdoor wordt je borst gevormd naar het diepste punt van de cup. 

Pak alvast je meetlint maar!

Iedereen kan vrij eenvoudig haar cupmaat berekenen met behulp van een meetlint. Bh maten bestaan uit een samenstelling van de onderborstwijdte (CM) en de borstwijdte (cupmaat).

Om je eigen cup maat te bepalen moet je eerst de onderborstwijdte meten. Dat doe je door rustig uit te ademen en het meetlint vrij strak rond je borstkas vlak onder je borsten te trekken. Aan de hand van het aantal centimeters kom je tot de volgende onderwijdte:

Jouw omtrekDe maat die je het beste kiest
63-37 cm65 cm
68-72 cm70cm
73-77 cm75 cm
78-82 cm80 cm
83-87 cm85 cm
88-92 cm90 cm
93-97 cm95 cm

En zo verder...

Nu gaan we de bovenwijdte opmeten. Deze meet je door het meetlint, na uitademing, losjes rond je borsten te trekken. Meet het aantal centimeters op het punt waar je omvang het grootst is. Dat zal meestal ter hoogte van je tepels zijn.

Leg je meetlint weg en neem nu het verschil in centimeters tussen je bovenwijdte en onderborstwijdte.

Hier is een overzicht voor je cupmaat bij het aantal cm verschil

Verschil in cmCupmaat
10-12AA
12-14A
14-16B
16-18C
18-20D
20-22E
22-24F

Een tip van mij voor het bepalen van de juiste bh-maat

Meet je bijvoorbeeld een onderborstomvang voor de bandmaat van 72 cm neem dan maat 70, meet je 79, neem dan een 75. Hiermee voorkom je dat de achterkant omhoog kruipt of de bandjes gaan afzakken (dat moeten we natuurlijk niet hebben op net die ene bruiloft of feestje).

Hoe betrouwbaar is de uitkomst van de borst meting?

Het is een feit dat veel vrouwen de foute maat bh dragen en of kopen. Dit komt omdat ze de bh's niet eerst passen maar afgaan op de kleur en de print en ook doordat tegenwoordig vaak online wordt geshopt. Bedenk ook dat ieder merk en ieder model bh anders valt, zo ook op onze webshop. Maten kunnen daardoor afwijken van de standaard. Daarbij is het natuurlijk ook zo dat ieder lichaam uniek is, daardoor is het nou eenmaal zo dat bepaalde merken of modellen meer of juist minder geschikt zijn voor jouw figuur. 

Neem ook de vorm van je borsten mee in de overweging

Een ander aspect is de vorm van je borsten. Bij ronde borsten zoals vaak na een borstvergroting zal de uiteindelijke maat vaak iets hoger uitkomen dan het meetlint meet. Het tegenovergestelde effect is vaak te zien bij meer puntige borsten. 

                               

Wanneer zit een bh goed? 

De bh moet dus eerst worden gepast. Het aantrekken en het sluiten van de haakjes bij de sluiting is niet voldoende! Til eens staande en dan liever niet gebukt je borsten een voor een in de cup van de bh. Pas dan kan kun je oordelen over de pasvorm.

Je bh zit ook goed als de beugels mooi rond de borsten vallen. De beugels moeten op of bijna op het borstbeen vallen. Is de ruimte tussen de beugels en het borstbeen te groot, dan is vaak onderborstwijdte te groot. Neem dan een bh met een lagere onderborstwijdte en een grotere cupmaat. Bijvoorbeeld 80B kan worden vervangen voor 75C.

Cups mogen niet rimpelen

Tot slot mogen cups niet rimpelen, je borsten mogen er niet uitpuilen en moet de horizontale band op de rug op gelijke hoogte zitten met de voorkant. Schuif de band aan de achterkant bij beweging naar boven? Dan is vaak de onderborstmaat te groot. 

                               

Wanneer kies je voor een beugel bh?

Wil je, je borsten naar elkaar toe drukken? Kies dan voor een lagere beugel bh. De hoogte van de beugel is een kwestie van keuze en smaak. Wil je, je borsten naar elkaar toe drukken, kies dan voor een lagere beugel. Wil je maximale steun en dekking, neem dan een hogere beugel. Mocht je last hebben van beugeluiteinden die op het borstbeen drukken, probeer dan een lagere beugel. Als je borsten dicht bij elkaar staan voelt het soms alsof de beugels de borsten van elkaar af drukken als ze worden gescheiden. Probeer dan eens een bh met een langere beugel. 

Ga je voor een voorgevormde cup?

Een voorgevormde cup is meestal rond, maar dit is niet altijd. Het hangt af van het model van de gietvorm waarmee de stof is geperst. Als de cup geen wattering of voering heeft en is gemaakt van elastische stoffen, zal de cup zich aanpassen aan de natuurlijke vorm van je borst. Om een volledig ronde vorm te krijgen moet de stof worden versterkt met een lichte wattering van ongeveer 3mm. Dit noemen we een contour cup, dat wil zeggen dat de cup je borst vormt in plaats van omgekeerd. Deze bh's zijn vaak rond en geven ook een lift omdat de wattering stijf is en niet kan uitrekken. 

                                 

 

Heb je nog vragen?

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen over welke maat bh je het best kunt dragen? Of heb je een andere vraag? Neem dan contact op met onze klantenservice, wij helpen en adviseren je graag.

Zelf een bh shoppen?

Klik hier voor onze uitgebreide collectie. 

[blog-products-18]

Groetjes, Melanie

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter