9 Tips tegen Decubitus / doorligplekken en hoe het te voorkomen - Sliponline
Laden...
  • Lorem ipsum

9 Tips tegen Decubitus / doorligplekken en hoe het te voorkomen

27 Feb 2019
door Franca Jaspers

Wat is Decubitus / doorliggen?

 

Decubitus oftewel de eenvoudige benaming is doorliggen. Hoe kan het gebeuren dat iemand rode plekken krijgt van wat men noemt het doorliggen. En wat is nu eigenlijk doorliggen? Wat kan je hier het beste tegen doen of hoe te voorkomen? Dat gaan we allemaal in onderstaand artikel uitleggen.

 

Doorliggen komt eenvoudig uitgelegd door beschadiging van de huid vaak op de plaats van een uitstekend bot, door te lang in dezelfde houding liggen en het schuiven en schuren van de huid. Dit kan zowel zittend voorkomen maar ook bijvoorbeeld in een rolstoel of liggend in bed.

 

Hoe herken je decubitus? Decubitus herken je allereerst aan de rode verkleuring van de huid, de huid begint te irriteren en zal daardoor rood kleuren. Daarna kan de huid nog meer en erger beschadigen, hierdoor kunnen zelfs blaren en pijnlijke wonden ontstaan.

  

 

 

Wat te doen tegen Decubitus?

 

Eerst even een eenvoudige uitleg over waarom iemand wondjes krijgt van te lang zitten of liggen. Het grootste probleem is dat iemand te lang in eenzelfde houding zit of ligt: daardoor komt er een lange tijd te veel druk op een plaats. Hierdoor gaat de huid irriteren en zullen er na wat langere tijd ook blaren en zelfs wondjes komen op deze plaatsen. Let daarom ook op de manier waarop je jezelf verplaatst, en op welke manier anderen jou helpen met het verplaatsen. Gebruik bij voorkeur iets om te zorgen dat je niet te veel schuift omdat hierdoor ook beschadigingen kunnen komen, wat dan dus een begin van de Decubitus kan zijn.

 

Er zijn een aantal hulpmiddelen die u kunnen helpen met het verplaatsen in of uit bed:

  • De Papegaai (dit helpt met het op liften / verleggen van de persoon)
  • Rolmat
  • Glijkussen
  • Decubitus matras
  • Zitkussen

 

Hoe Decubitus te voorkomen?

Wat zijn belangrijke punten om doorliggen te beperken. Een kleine opsomming zie je hieronder die daarna verder uitgelegd zullen worden:

  • Regelmatig verliggen elke 3 / 4 uur
  • Niet schuiven in bed of onderuitzakken
  • Goed eten en drinken
  • Het goed verzorgen van de huid ( Creme)
  • Het juiste ondergoed en of nachtkleding dragen
  • De juiste zit of lighouding in bed, stoel of rolstoel
  • Maak gebruik van antidecubitus matras of zitkussen
  • Hielen vrij laten liggen
  • Voorkom plooien of vouwen in het hoeslaken 

Regelmatig verliggen

Probeer elke 3 of 4 uur van houding te veranderen, zo zorg je ervoor dat de druk niet constant op dezelfde plek is. Pas er wel bij op dat je tijdens het veranderen van positie voorzichtig beweegt of gebruikt maakt van een hulpmiddel.

Voeding

Een belangrijk punt om decubitus te voorkomen is ervoor te zorgen dat de huid zo goed mogelijk droog gehouden wordt. Een vochtige huid zal altijd sneller irritaties geven dan een droge huid. Maar let op: ook een te droge huid is gevoelig. Het is belangrijk om de huid in goede conditie te houden, dit is niet te onderschatten. Het begint bij zo goed en gezond mogelijk te drinken en te eten. Probeer minstens 1,5 liter water per dag te drinken.

Verzorgen van de huid

Het wassen van uw huid gebeurt bij voorkeur met lauwwarm water en het liefste de meeste tijd zonder zeep. Vaak hebben veel mensen de neiging om de plaatsen die dun beginnen te worden van de decubitus te masseren met of zonder olie, maar dit wordt ten zeerste afgeraden. Wel goed is het om een droge huid op tijd te behandelen met bijvoorbeeld een vette crème of zalf.

Hiernaast is een natte huid ook niet goed. Het nat worden van de huid kan diverse redenen hebben, de meest voorkomende reden is transpiratie oftewel zweet. Ook het verlies van urine kan de huid gevoeliger en weker maken, daarom is het dus ook belangrijk om zo vaak als nodig te verschonen. Decubitus is moeilijk te genezen dus is het belangrijk om er alles aan te doen om het te voorkomen. 

De zit of lighouding

De houding in bed is een ander belangrijk punt waardoor decubitus voorkomen kan worden. Zorg er zoveel mogelijk voor dat als je in een stoel zit, dat je dan rechtop zit en niet onderuitgezakt in een stoel gaat hangen, dan komt je huid te veel op spanning. Het beste kun je er voor zorgen dat de beide voeten of op de grond of desnoods op een klein krukje steunen, hierdoor ontlast u uw zitvlak waardoor er uiteraard minder snel drukplekken komen. Nog beter is een verstelbare stoel, omdat je die zonder veel moeite zelf zo kunt verstellen in elke gewenste houding.  Hierdoor worden de drukpunten ook wat anders, datzelfde geldt uiteraard voor het liggen in bed. Een verstelbaar bed is hierbij ook zeker aan te raden, zo kun je makkelijker verschillende houdingen aannemen.  

Een veel gebruikte houding in bed is de semi fowler houding, hierbij zet je het voeteneinde een beetje omhoog waardoor je knieën een knieknik maken ( hierdoor schuif je niet omlaag ) . Ook het hoofdeinde zet je een beetje omhoog, en onder je onderbenen leg je een kussen. Dan liggen de hielen los en gaan deze ook zeker niet irriteren. Probeer dan als nog elke 3 of 4 uur te wisselen van houding, ga dan ook regelmatig op je zij liggen.

Geschikt ondergoed en nachtkleding

Schoon en droog ondergoed & nachtkleding is een andere belangrijke maatregel tegen Decubitus. Kies als het mogelijk is ook hier voor schoon ondergoed gemaakt van een natuurproduct en ga regelmatig verliggen om de druk te veranderen. Zorg dat de persoon zoveel mogelijk katoenen ondergoed en of nachtkleding draagt (satijnen nachtkleding is ook aan te raden omdat dit glad materiaal is en daardoor het draaien in bed een stuk vergemakkelijkt ), en verschoon dit ook met regelmaat. Een vochtige huid zal zeker sneller gevoelig worden en dus eerder beschadigen. Ook andere natuurproducten zoals modal en bamboe zijn geschikt. Deze producten zijn gemaakt van houtsoorten en hebben ook bijna dezelfde eigenschappen als katoen, namelijk: vocht opnemen, zacht & comfortabel en ze veroorzaken geen allergische reacties. Kies ook altijd voor ondergoed platte / dunne katoenen randjes, deze gaan veel minder vlug irriteren.

Hielen ontlasten

Een gevoelige plaats waar decubitus vaak voorkomt zijn de hielen. Om Decubitus te voorkomen op de hielen moet je ervoor zorgen dat regelmatig de hielen ontlast worden. Dit doe je door een kussen onder de kuiten te leggen, zodat op deze manier de druk op de hielen weer even weg is.

Plooien / vouwen in de ondergrond bijvoorbeeld het hoeslaken

Wat vaak gedaan wordt bij de meeste mensen is het instoppen van bijvoorbeeld het laken of dekbed, zodat het wat beter blijft liggen. Maar in de strijd tegen decubitus is het vaak beter om dit gewoon los te laten overhangen, om ook weer zo weinig mogelijk druk / irritatie punten te krijgen.  Ook kan het verzachten om een schapenvacht onder je te leggen, zorg er wel voor dat je een echt schapenvacht hiervoor gebruikt. Een synthetische kwaliteit schapenvacht zal je decubitus alleen maar verergeren.

Dan het laatste maar belangrijke punt: probeer het zoveel mogelijk te voorkomen dat er geen vouwen of plooien in uw hoeslaken zitten vooral op de plaatsen waar het meeste druk is of waar het gevoelig is. Want het belangrijkste en makkelijkste is het voorkomen van Decubitus in plaats van het te genezen.

Wij van Sliponline hopen dat we mede door onze tips weer vele mensen kunnen helpen met het voorkomen van decubitus. Heb je advies nodig over het juiste ondergoed / nachtkleding? Dan helpen wij jou hier graag mee, met onze 40+ jaar ervaring in het ondergoed & nachtkleding kunnen wij je helpen aan het juiste ondergoed bij of tegen decubitus of doorligplekken.

[blog-products-26]

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter