Laden...
  • Lorem ipsum

Anti zweet sokken, dit kun je het beste kiezen

29 Jan 2024
door Niels Jaspers

Zweterige voeten kunnen je afleiden tijdens het sporten, maar ook tijdens je dagelijkse leven. Maar met de juiste sokken kan je dit probleem vermijden. Hier is waar je op moet letten bij het kiezen van sokken voor zweterige voeten, zodat je hier minder last van hebt.

Tips voor het kiezen van sokken bij zweetvoeten.

Als je last heeft van overmatig zweten van je voeten, kunnen de verkeerde sokken ervoor zorgen dat je voeten klam, stinkend en ongemakkelijk aanvoelen. Het kan er zelfs voor zorgen dat je voeten gaan glijden, dat je regelmatig blaren krijgt of dat je zool van je voeten heel droog of oncomfortabel aan kan gaan voelen.

Het dragen van de juiste sokken kan helpen bij het afvoeren van vocht en je voeten laten ademen. Dit beperkt de groei van bacteriën die nare geurtjes veroorzaken en houdt je voeten fris.

Volgens UCSD Health bevat elke voet 125.000 zweetklieren. Bovendien bevatten de zolen van je voeten meer klieren per vierkante centimeter dan welk ander deel van je lichaam dan ook. Wanneer je het heet krijgt, begin je te zweten. De verdamping van dit zweet helpt om je lichaam te koelen en zo je kernlichaamstemperatuur te verlagen. Maar als je zweet niet afgevoerd wordt, dan heb je hier niets aan.

Wist je dat het dragen van sokken en schoenen ervoor kan zorgen dat je voeten oververhit raken? Het vocht en de warmte die hierdoor ontstaan, bieden een ideale omgeving voor bacteriën en blaren. Om dit te voorkomen, is het belangrijk om af en toe je schoenen en sokken uit te trekken en bijvoorbeeld thuis op blote voeten rond te lopen.

Bacteriën voeden zichzelf met het zweet dat je voeten afscheiden, wat resulteert in het ontstaan van geur veroorzakende zuren. Naast voetgeur, loop je ook risico op een schimmelinfectie of zwemmerseczeem.

Gelukkig kunnen de juiste sokken en schoenen een groot verschil maken. Sokken die zweet en vocht vasthouden dragen bij aan het probleem, maar vochtafvoerende sokken bestrijden de zweet en geur om je voeten fris en droog te houden.

Wat voor soort anti zweet sokken kies je tegen zweet voeten

Er staat veel informatie in dit blog bericht, maar welke sokken kun je nu het beste kiezen, dat gaan we even kort uitleggen:

  • Kies voor een natuurlijk materiaal sokken, zoals katoen, bamboe of merinowol, deze zorgen ervoor dat het vocht goed wordt afgevoerd, maar ook zorgt dit ervoor dat je voeten niet te heet worden.
  • Kies voor sokken zonder badstof of dikkere zool, maar kies voor een wat dunnere sok
  • Kies voor sokken met een mesh gedeelte (met gaatjes erin) hierdoor kunnen je voeten beter ademen.
  • Kies voor speciale sportsokken, zoals die van Craft

Bekijk hier al onze bamboe sokken en katoenen sokken.

Hoe kies je de beste sokken voor zweterige voeten?

Bij het kiezen van sokken voor zweetvoeten zijn er twee belangrijke kenmerken om op te letten - vochtafvoerend materiaal en ademend vermogen.

Vochtafvoerend materiaal: om je voeten droog en comfortabel te houden tijdens het sporten, zijn er speciaal ontworpen vochtafvoerende sokken. Deze sokken zijn gemaakt van materialen zoals Merinowol, nylon en polyester die ervoor zorgen dat zweet wordt afgevoerd van de huid naar buiten en daar kan verdampen.

De Craft sport sokken zijn gemaakt van een speciaal polyester stof die ervoor zorgt dat je voeten droog blijven, terwijl je hard aan het werk bent. Dankzij de unieke microvezel constructie wordt zweet verspreid over het oppervlak van de stof, waardoor het sneller verdampt en jouw lichaam op natuurlijke wijze gekoeld wordt. Zo kun jij harder en langer doorwerken zonder ongemak te ervaren, hiervoor is het wel belangrijk dat je een schoen kiest die ook goed ademend is.

Ademend vermogen: wanneer vocht en warmte worden vastgehouden kan er zweet ophopen. Bepaalde stoffen laten lucht door, waardoor zweet niet kan opbouwen en het helpt bij het reguleren van de lichaamstemperatuur. Ademende stoffen stoten ook water af en laten zweet snel verdampen.

Katoen is de meest ademende stof, maar houdt ook warmte vast als je een te dikke sok kiest, kies dus altijd voor een dunnere katoenen sok. Merinowol is een ander populair materiaal voor sokken vanwege zijn ademend vermogen, dempende eigenschappen en vochtafvoerende functies. Omdat Merinowol een dynamische isolator is, past het zich aan temperatuurveranderingen aan door warmte vast te houden bij koud weer en uw huid te laten ademen wanneer het warm is. Om deze reden wordt Merinowol vaak gebruikt in werksokken of wandelsokken. Ook kun je kiezen voor bamboe sokken, dit werkt hetzelfde als de katoenen sokken, maar dan nog net ietsje beter.

 

 

Reacties
ANNECHIEN Laporte-Strijdhorst
24 mei 2024
Ik heb als oudere helemaal geen last van zweterige voeten, eerder van koude voeten 's avonds bij het stilzitten. Dit lange verhaal nodigt niet uit tot lezen. Liever lees over de kwaliteit, of het links/ rechts sollen zijn, of de boord strak blijft en of ze lang meegaan.
Laat een reactie achter