Laden...
  • Lorem ipsum

Is biologisch katoenen ondergoed echt beter?

27 Feb 2019
door Niels Jaspers

Is biologisch katoenen ondergoed echt beter?

Hoe weet je of Biologisch katoenen ondergoed nou echt beter is dan gewoon katoenen ondergoed? En waarom is gewoon katoenen ondergoed zo slecht voor het milieu? We gaan het hier allemaal uitleggen, zodat jij straks weet waarom jouw biologisch katoenen ondergoed zoveel beter is.

Maar eerst de vraag:

Waarom is katoen zo slecht voor het milieu?

Tijdens het produceren van katoen worden enorm veel chemicaliën gebruikt: Zware metalen voor de kleurstoffen, ammoniak, siliconen was, aardolieproducten, weekmakers, glansmiddel en ga zo maar door.

Dit is natuurlijk allemaal niet goed voor het milieu, maar dan is vooral de hoeveelheid chemicaliën het probleem. Voor 1 T-shirt waar ongeveer 200-300 gram katoen voor nodig is, heb je 150 gram chemicaliën nodig. En deze chemicaliën zijn stuk voor stuk slecht voor het milieu. 11% van de pesticiden en 25% van de insecticiden wordt gebruikt voor de katoenproductie wereldwijd.

Bodemvervuiling

Deze katoenplanten groeien natuurlijk niet hier in de buurt. Maar door al deze chemicaliën raakt wel de bodem vervuilt in deze arme landen. De chemicaliën putten de bodem uit en tasten het grondwater aan, hierdoor kan er na een tijdje op deze grond bijna niks mee groeien. En is er een lange tijd nodig voordat er weer iets kan groeien na het groeien van katoenplanten.

Lokale bevolking

De Chemicaliën zijn ook ongezond voor de lokale bevolking / telers die in deze katoenplanten werken. Deze mensen kunnen er ernstige huidproblemen en verminkingen door oplopen. Dit kun je ook allemaal in de documentaire “The True Cost” zelf bekijken.

Het probleem is dat de katoen die bewerkt is met chemicaliën meer geld oplevert, ze hebben minder kans op een mislukte oogst. En het is goedkoper en sneller produceren dan de arbeidsintensieve biologisch katoenen variant. Maar door de vele grote nadelen in de productie zullen we over moeten gaan op de biologisch katoenen variant, of op andere materialen zoals bamboe die ook stukken beter zijn. Ook wij van Sliponline proberen onze collectie meer deze richting op te sturen.

Voordelen van Biologisch katoen

Nu wil je ook graag weten wat de voordelen van Biologisch katoen zijn, en hoeveel beter dat dit is. Nou we kunnen wel zeggen dat dit veel beter is dan gewoon katoen. En waarom lees je hieronder.

Het Biologische katoen groeit en wordt verwerkt op een natuurlijke en milieuvriendelijke manier. Er worden hier geen kunstmest, chemicaliën, of gifstoffen gebruikt. Maar de bestrijding wordt gedaan met insecten, onkruid, tractoren en met de hand natuurlijk.

Deze Biologische katoen is daarom  ook wat duurder, het is arbeidsintensiever om katoen op deze manier te produceren. De boeren moeten dit met de hand plukken. En de boeren die dit produceren krijgen vaak ook eerlijkere lonen, omdat ze in een eerlijke industrie zitten.

Ook een voordeel, bij biologisch katoen wordt geen gebruik gemaakt van kinderarbeid. Wat bij gewone katoen soms helaas nog wel het geval is.

Nog niet overtuigd? Hier een aantal feitjes op een rij.

  • Tot 94% minder broeikas emissies ( luchtvervuiling )
  • Tot 98% minder watervervuiling ( er is heel veel water nodig voor het produceren van een normaal katoen T-shirt)
  • De boeren telen om de grond gezond te houden ook andere gewassen, hierdoor zijn ze minder afhankelijk van alleen katoen 

Let op bij het kopen van je Biologisch katoenen ondergoed dat het GOTS gecertificeerd is. Dit betekent dat het aan alle milieu en sociale eisen voldoet.  Zo weet jij zeker dat je het goede en verantwoorde biologisch katoen koopt.

Voordelen voor jou zelf:

Ook zijn er voordelen voor jouw zelf met biologisch katoen: Het geeft minder snel irritaties of uitslag doordat er geen irriterende chemicaliën in zitten.

Biologisch katoen is lekker zacht, gaat lang mee, en is zeer ademend, wat weer goed is voor je huid.

Ons Biologisch katoenen Nina von C ondergoed is allemaal GOTS gecertificeerd.

Heb je nog meer vragen over Biologisch katoen? Bel of mail even naar ons, dan beantwoorden wij jouw vraag meteen.

Groetjes Niels van Sliponline

Vind hier al ons biologisch en duurzame ondergoed

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter