Laden...
  • Lorem ipsum

Ondergoed wassen: alles wat je weten moet! Ook op vakantie

9 Aug 2022
door Melanie

Ooit wasten mensen hun ondergoed 1 keer per week. Of nog minder: je kon de onderbroek bijvoorbeeld nog een week langer dragen door hem binnenstebuiten te trekken na een week. De was doen ging toen heel anders dan nu.

Tegenwoordig wast iedereen zijn of haar ondergoed elke dag. Maar hoe kun je ondergoed het beste wassen? Op welke temperaturen en waar moet je rekening mee houden? Hieronder vind je antwoorden op al deze vragen!

Nieuw ondergoed: eerst even wassen

Als je ondergoed nieuw koopt, is het nog schoon. Dus waarom zou je het dan niet meteen aantrekken? Toch is het advies om nieuw ondergoed eerst te wassen. Waarom? Er kunnen chemische stoffen in zitten die je liever niet op je lichaam wilt hebben. Dit komt doordat bij het maken van kleding vaak chemische stoffen worden gebruikt. Bijvoorbeeld om de stof lekker zacht te maken, en schimmels te voorkomen. Dit geldt ook voor ondergoed. Was nieuw ondergoed dus altijd eerst even voor gebruik. Zeker omdat ondergoed tegen je intieme delen aan zit.

Op hoeveel graden moet je ondergoed wassen?

Op hoeveel graden je ondergoed wast, hangt af van hoe vies het is. Ondergoed met remsporen, of menstruatie sporen was je op hogere temperaturen dan ondergoed dat geen duidelijke tekenen van gebruikt vertoont. (Zie ook menstruatie ondergoed)

Heb je nieuw ondergoed? Kijk dan even naar het wasvoorschrift met daarop de was symbolen. Waarschijnlijk mag je het op 40 graden wassen. Dat is voldoende voor nieuw ondergoed. Maar ondergoed met gebruikerssporen was je liever op 60 graden. Wassen op 60 graden wil zeggen dat je was ‘hygiënisch schoon’ wordt. Bij zestig graden gaan de micro-organismen namelijk dood. Dat is toch wel prettig bij ondergoed.

Waar moet je op letten bij het wassen?

Bij het wassen van ondergoed zijn twee dingen heel belangrijk:

  1. Wat is het wasvoorschrift?
  2. Wat is het materiaal van je ondergoed? Synthetisch materiaal of zijde heeft een andere behandeling nodig dan 100% katoen bijvoorbeeld. En als je ondergoed kant heeft, is dat ook belangrijk om rekening mee te houden.

Katoenen ondergoed kun je rustig op 60 graden wassen. Maar voor zijde en wol wordt koud water geadviseerd. Synthetisch ondergoed mag niet gewassen op temperaturen hoger dan 40 graden. Daaronder valt dus ook microfiber!

Ondergoed wassen met de handwas: stappenplan

  1. Je neemt een teiltje en vult dat met water.
  2. Doe er een beetje wasmiddel bij dat geschikt is voor de handwas. Biotex handwasmiddel staat er om bekend dat het geschikt is omdat het snel oplost. Maar je kunt ook kiezen voor bijvoorbeeld Whipp. Of je neemt gewoon vloeibaar fijnwasmiddel voor je handwas. Zolang je maar zorgt dat het goed oplost in het water voordat je, je ondergoed er bij doet.
  3. Kijk op de verpakking hoeveel je moet gebruiken bij hoeveel liter. En stem dat af op het water in je teiltje.
  4. Laat het ondergoed even inweken.
  5. Na het inweken, moet je zorgen voor beweging in het water. Dus dompel het ondergoed een paar keer flink op en neer.
  6. Spoel het ondergoed goed uit met schoon water. Net zolang tot alle resten van wasmiddel er uit zijn.
  7. Hang je ondergoed op of leg het neer om te drogen.

Bh’s wassen

Bh’s vallen ook onder ondergoed. Ook hier geldt weer: lees het wasvoorschrift. De meeste bh’s mag je tot zo’n 30 of 40 graden wassen. Het belangrijkste advies op het gebied van je bh wassen is hem in een speciaal bh-netje te doen, of in een speciale bh-bal. Die beschermt je bh tijdens het wassen. En doe een bh vooral nooit in de droger! Dat is namelijk ook funest voor de effectiviteit van je bh. Gemiddeld moet een bh na 4 dragen gewassen worden. Maar het hangt erg af van wat je die dagen doet. Als je veel zweet, zul je je bh waarschijnlijk eerder willen wassen.

Een irritant advies is dat je bh’s niet met je gewone kleding mag mee wassen. De reden is logisch: je bh heeft dan teveel te lijden, waardoor hij aan kracht en model verliest. Daardoor word je bh minder effectief. Maar wie draait er nou een was met alleen maar een stuk of 3 bh’s? Een goed alternatief is om je bh’s op de hand te wassen. Dat is sowieso een behoud voor je bh. Of gebruik deze bijzondere methode:

Was je bh met een slacentrifuge!

Een hele bijzondere manier om je bh te wassen is met behulp van een slacentrifuge. Hieronder zie je een filmpje waarin dit wordt gedemonstreerd:

https://www.youtube.com/watch?v=L3lEXYJjxcQ&t=2s

Ondergoed wassen op vakantie

Ook als je op vakantie bent word je ondergoed vies. Hoe je ondergoed kunt wassen tijdens je vakantie hangt af van het type vakantie. Veel campings zijn bijvoorbeeld voorzien van een wasserette. In zo’n geval kun je de was gewoon doen met een wasmachine. Maar zit je in een hotel, of ben je aan het backpacken, dan kun je terugvallen op de handwas. Of je wast je ondergoed terwijl je een douche neemt!

Nog een slimme tip is door een vuilniszak met water te vullen en een beetje wasmiddel erbij te doen en vervolgens in de zon te leggen. Na een uurtje even flink roeren, en uitspoelen maar.

Ondergoed wassen: samengevat

Nieuw ondergoed moet je altijd eerst wassen voordat je het draagt. Doe dat op basis van het wasvoorschrift. Dat zal waarschijnlijk 40 graden zijn. Nadat je je ondergoed in gebruik hebt genomen, kun je het blijven wassen op 40 graden. Bij licht vervuild ondergoed is dat prima. Maar zitten er gebruik vlekken in je ondergoed, kies dan voor 60 graden zodat het echt hygiënisch schoon wordt.

Bh’s zijn een verhaal apart als het gaat om ondergoed wassen. Je kunt ze het beste met de hand wassen. Maar ook hier geldt weer: lees vooral het wasvoorschrift.

Shop gelijk onze suggesties

Ik heb hier nog een paar mooie bh en ondergoed suggesties voor je zodat je thuis naderhand meteen aan de slag kan met mijn was tips:

[blog-products-19]

Groetjes, 

Melanie

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter