Viscose: Wat is het? En alles wat je erover wilt weten. - Sliponline Daisycon Affiliate Marketing
  • Lorem ipsum

Viscose: Wat is het? En alles wat je erover wilt weten.

6 Jun 2020
door Franca Jaspers

Viscose is een fijne en gladde stof, die voor veel verschillende doeleinden gebruikt kan worden. Maar wat is het precies? Wat kun je ermee? Hoe moet het gewassen & gestreken worden? En alles wat jij wilt weten over Viscose, je leest het hier.

 

Wat is viscose? Waar wordt het van gemaakt?

Viscose is een natuurlijk materiaal, gemaakt van een stroperige vloeistof wat komt uit houtpulp (cellulose). Hierna wordt het behandeld met meerdere chemische goederen die de naam natriumhydroxide en koolstofdisulfide hebben. Na deze behandeling krijg je het materiaal viscose. De houtpulp wordt gewonnen uit het hout van beuk, pijnboom, eucalyptus en bamboegewassen.

Doordat het wordt behandeld met deze chemische materialen is het niet geheel een natuurlijk materiaal, wel heeft Viscose de eigenschappen van een natuurlijk materiaal. Het neemt goed vocht op en is antistatisch. Qua uiterlijk en gevoel lijkt het veel op zijde.

Na deze behandeling houdt je dus een heerlijk zachte stof over die super zacht is, goed vocht opneemt en fijn ademend is. Ideaal voor kleding! Viscose is vaak gemengd met wat polyester, aangezien viscose van zichtzelf redelijk veel kreukt, dit wordt verholpen door de toevoegen van polyester.

 

Hoe moet je viscose wassen?

Viscose mag met de machinewas gewassen worden, maar natuurlijk ook als handwas.

Machinewas: Bij de machine was moet je viscose niet warmer als 40 graden wassen, anders gaat de stof krimpen en slijt de stof ook sneller. Het beste is om de viscose producten op een wol of zijdewas programma te wassen met een neutraal of wol wasmiddel. Let ook op met de andere kleding die je mee wast, aangezien het niet slim is om viscose met bijvoorbeeld ritsen te wassen, hierdoor kan de stof beschadigen. 

Handwas: Viscose kan ook met de hand gewassen worden, ook hier geldt een maximale tempratuur van 40 graden. Doordat viscose wat kwetsbaarder wordt wanneer het nat is moet je oppassen met hard wrijven of borstelen.

Volg bij het wassen van viscose altijd de instructies op het waslabel, zo kan het zeker niet fout gaan.

 

Vlekken verwijderen uit viscose:

Vlekken in viscose kunnen het beste verwijderd worden met een vloeibaar wasmiddel. Doe wat wasmiddel rechtstreeks op de vlek en was de kleding uit in de wasmachine of met de hand.

 

Hoe moet je viscose strijken?

Viscose kan gewoon gestreken worden, zo krijg je geen kreukels in de stof. Het beste kun je dit doen wanneer de stof nog een beetje vochtig is. Wanneer je niet wilt dat de stof gaat glimmen moet je viscose aan de binnenkant strijken.

Let er wel op dat je het strijkijzer niet op zijn aller heetst zet, dat is niet goed voor de stof.

 

Het Opruimen van viscose


Viscose kan het beste opgehangen worden. Gebruik het liefste geen knijpers, deze afdrukken blijf je zien in de stof, wat zonde is van het chique uiterlijk van viscose.

 

Is viscose statisch?

Viscose is niet statisch, dit komt door de natuurlijke stof waarvan viscose is gemaakt. Zo heb je geen last van kleding die plakt aan je lichaam of andere kleding.

 

Neemt viscose zweet op?

Yes, viscose neemt zweet op. Doordat het gemaakt is van een natuurlijk materiaal neemt viscose goed vocht op. Het heeft katoenachtige kwaliteiten met vezels die veel ruimte hebben om vocht op te nemen.

 

Is viscose geschikt voor warm weer?

Yes, zoals je hierboven hebt gelezen neemt viscose goed vocht op. Hierdoor is het goed geschikt bij warm weer. Ook is viscose is ademend materiaal, hierdoor raak je sneller je warmte kwijt bij warm weer.

 

De voor en nadelen van viscose

Voordelen:

  • Kleurvast
  • Luxe uitstraling
  • Heerlijk zachte en soepele stof
  • Antistatisch

Nadelen:

  • Niet de goedkoopste stof
  • Kwetsbaar wanneer de stof nat is
  • Kreukgevoelig wanneer het niet wordt verweven met polyester

 

Is viscose duurzaam?

Viscose is gemaakt van een natuurlijk materiaal, maar hierna wordt het behandeld met chemicaliën. Dat maakt het niet een heel duurzaam materiaal. Wanneer je aan echte duurzame materialen denkt kom je eerder bij de volgende materialen uit: Biologisch katoen, bamboe of tencel.

 

Bekijk al ons Viscose ondergoed.

Heb je nog meer vragen over de stof Viscose? Laat het dan ons zeker weten, wij kunnen je helpen met al je vragen over Viscose

 

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »