Laden...
 • Lorem ipsum

Wat is Lycocell / Tencel voor een stof? En alles wat je erover wilt weten

7 Jun 2020
door Franca Jaspers

Wat is Lyocell?

Het materiaal Lyocell kenmerkt zich door de mooi subtiele, zijdeachtige glans. Naast haar duurzaamheid heeft de stof nog een aantal andere positieve eigenschappen: het voelt heerlijk zacht en soepel aan, is huidvriendelijk (door zijn natuurlijkheid),  is erg sterk en absorbeert water zelfs beter dan katoen. Bovendien is makkelijk te wassen en strijken en is volledig biologisch afbreekbaar. 

Lyocell is ook wel bekend als het materiaal Tencel, dit is het geregistreerd merk van de fabrikant Lenzing dat gewoon hetzelfde is maar heeft het een andere naam.

 

Waar wordt Lyocell en tencel van gemaakt?

Lyocell is een zeer duurzaam materiaal, gemaakt van cellulose (een soort suiker) uit houtsnippers. Het is dus een natuurvezel. De houtsnippers komen van o.a. eucalyptus- of beukenbomen uit speciale bossen welke gekenmerkt worden door het keurmerk ‘duurzaam bosbeheer’. De productie van de stof zelf gebeurt in een gesloten systeem, hierdoor wordt het water en de niet-giftige oplosmiddelen hergebruikt en er wordt zuinig met energie om gegaan (extra duurzaam dus). 

 

Wat is Tencel?

Zoals we hierboven hebben uitgelegd is Tencel hetzelfde als Lyocell, Tencel is dus ook gemaakt van een de cellulose van houtpulp. Deze houtpulp komt van o.a. beuken en eucalyptus bomen, en het resultaat hiervan is de stof Lyocell. Tencell is een andere naam voor het materiaal Lyocell waar een bepaalde fabrikant de rechten voor bezit.

 

Zijn de stoffen Lyocell en Tencel duurzaam?

Naast het feit dat hout een natuurlijke en meer duurzame grondstof is, is ook de productie van Lyocell is stuk minder belastend voor het milieu. Er worden minder giftige en slechte chemicaliën gebruikt bij het omzetten van het hout naar een vezel. Bij Tencel wordt het water met deze chemicaliën zelfs opgevangen en hergebruikt. Vandaar dat het dus een zeer milieuvriendelijk en duurzaam materiaal is: Bij deze materialen maak jij de beste keuze.

 

Hoe moet je lyocell en tencel wassen?

Kleding van Lyocell of Tencel kan gewoon in de wasmachine gewassen worden, het beste is om dit te wassen met wasprogramma's voor fijne/delicate was tot 30 graden. Wanneer Lyocell of Tencel geweven is (dit zie je wanneer er weinig stretch in zit) en een donkere kleur heeft kan het gevoelig zijn voor zwaardere wasprogramma's of wasmiddelen. Wanneer dit is moet je zeker oppassen met agressieve wasmiddelen of programma's, was het dan ook niet heter als 30 graden.

Check altijd even het etiket van de kleding  voordat je het gaat wassen: Het kan een combinatie zijn met een andere stof of accessoires hebben waardoor de wasvoorschriften anders zijn dan bij een kledingstuk van 100% lyocell / Tencel.  

 

Wat zijn de voor en nadelen van Lyocell / Tencel?

Naast de duurzame voordelen zitten er ook veel fijne eigenschappen aan de stof zodat het comfortabel draagt. Dit zijn de voordelen van Lyocell / Tencel:

 • De stof voelt dun, maar het is zeer sterk.
 • Kleding valt soepel en zwaar; zo valt je blouse of jurk ook heel mooi
 • De stof is luchtig en ventileert goed, zodat je lichaam koel blijft
 • Het voelt zo zacht als zijde en is daarom prettig voor je huid.
 • Lyocell is sterk water-absorberend, dus het absorbeert zweet ook goed

 

Nadelen van Lyocell / Tencel

Terwijl de productie van Lyocell stof zeer milieuvriendelijk is door het closed-loop systeem, worden de nadelen van lyocell vaak vergeten of achterwege gelaten. Het ruwe materiaal (raw material) is houtpulp en om dit om te zetten naar stofvezels worden dezelfde, soms zware, chemicaliën gebruikt zoals bij conventionele kleding. Er blijft een chemisch proces nodig om het harde hout om te zetten naar een zachte vezel. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor kleding van bamboe. Lyocell wordt daarnaast bewerkt om ‘pillen’ te voorkomen en ervoor te zorgen dat het goed verft opneemt. Kleurstoffen binden zonder deze bewerking niet gemakkelijk aan de lyocell stof.

 

Is lyocell / Tencel warm of zweterig?

Is Lyocell warm of zweterig, anders is het niet echt prettig voor in de zomer. Wanneer je de stof voelt, dan denk je dit lijkt wel een zweterig stofje? Toch is dat het niet. De stof voorkomt niet dat je zweet, maar toch is het een geschikte stof voor op de warmere dag.

 1. Het ventileert goed
  Lyocell ventileert goed. Hierdoor blijft de warmte niet tussen je lichaam en de stof hangen maar ademt het goed door. Zo blijf je lekker koel.
 2. Droogt snel
  Doordat Lyocell / Tencel een natuurlijk stof is zijn de eigenschappen fijn. Het drooft snel en absorbeert vocht goed, wat fijn is voor in de zomer.
 3. Weinig geur
  Ook de geur van zweet is natuurlijk niet iets wat je wilt. Na onderzoek van het bedrijf Lenzing is geconcludeerd dat de bacteriegroei bij synthetische stoffen 2.000x sneller gaat vergeleken met natuurlijke stoffen Tencel. Perfect dus voor jouw oksel in de zomer, deze blijft heerlijk fris ruiken.

 

Heb je nog vragen of Lyocell of Tencel? Laat het ons dan weten en wij helpen je zeker verder.

 

Bekijk al ons Tencel ondergoed

[blog-products-43]

Reacties
Marijke
26 Jul 2022
L.S.<br />
Ik heb een prachtig nachthemdje gekocht van lyocell. Voor het dragen in eensopje met fijnwasmiddel gewassen maar ik kan het niet dragen omdat er een sterke vreemde onplezierige lucht vanaf komt. Is dit herkenbaar en wat kan ik eraan doen? Heel jammer!!
VANCRAYBEX Marcella
14 Mar 2022
Beste, Ik zou graag een hoeslaken , dekbedovertrek 220/240, en twee kopkussenovertrekken in tencel aanschaffen wat zijn uw beste voorwaarden en welke kleuren zijn beschikbaar ?<br />
Met dank Marcella
Laat een reactie achter