Laden...
 • Lorem ipsum

Wat te doen aan een statisch jurkje

20 Nov 2023
door Franca Jaspers

Je kent het gedoe ... je bent helemaal in de wolken en klaar om te gaan wanneer je jurkje toch niet zo mooi zit als je dacht. Dankzij dat statische gedoe draagt je jurk niet zoals het hoort. Maar gelukkig zijn er genoeg manieren om hier vanaf te komen.

Wat veroorzaakt een statisch jurkje?

Wat veroorzaakt precies een statisch jurkje dat jouw het gevoel heeft dat het jurkje blijft plakken? Statische kleding wordt veroorzaakt door het drogen of dragen van (meestal synthetische) stoffen die elektrische lading verzamelen. Er ontstaat een elektrostatische lading in jouw kleding doordat verschillende stoffen tegen elkaar wrijven. Statische kleding kan een vervelend probleem vormen voor iedereen die zijn kleding in de wasdroger stopt. Hoe kun je het stoppen? De gemakkelijkste en meest effectieve manier om hier van af te komen is gewoon om katoenen of viscose ondergoed of een katoenen of viscose onderjurk aan te doen.

Hoe kom je van een statisch jurkje af?

Maar als bovenstaande opties niet lukken dan zijn er nog genoeg andere mogelijkheden: Spuit in het kledingstuk en de benen met een zeer fijne nevel van gedestilleerd water of wrijf de benen in met handlotion.

 • Inspuiten het kledingstuk en je benen in met water met een plantenspuit
 • Wrijf je benen in met handlotion
 • Haal een metalen kleding hanger door je kleding in
 • Leg je kleding een half uurtje in de vriezer of koelkast

Als je al op het punt staat het huis te verlaten, probeer dan een metalen kleding hanger over je kleren te laten lopen nadat je ze hebt aangetrokken, omdat hierdoor de statische elektriciteit wordt overgedragen.

Al onderweg?

Al onderweg? Spuit de binnenkant van het kledingstuk en je benen met een beetje haarlak of gewoon water (niet te veel!)

Voorkomen van een statisch jurkje

Wat kun je doen om een statisch jurkje voorkomen? Er zijn verschillende stappen die je kunt nemen om te voorkomen dat er zich een elektrostatische lading in je jurkje ophoopt ... Als je gevoelig bent voor statische elektriciteit, vermijd dan synthetische kleding, want dit is de voornaamste reden. Zoek in plaats daarvan naar natuurlijke vezels, die vocht beter vasthouden (zoals katoen, viscose of tencel).

 • Gebruik wasverzachter. Door een hoogwaardige wasverzachter, aan je was toe te voegen, worden uw kledingstukken gesmeerd in de wasmachine en wordt wrijving en statische elektriciteit verminderd. Bovendien geeft het jouw stoffen een zacht en pluizig uiterlijk.
 • Een eenvoudige manier om statische kleding te voorkomen is door ze te laten drogen aan de lucht of op een rek. Zorg ervoor dat je kleding direct uit de wasmachine haalt en plat neerlegt of ophangt, bij voorkeur op metalen hangers. Hiermee voorkom je toekomstige problemen met statische kleding. Statische opbouw ontstaat meestal door droogte en hitte, dus het is beter om je kleding aan de lucht te laten drogen dan ze in een droger te stoppen. Zo voorkom je grote hoeveelheden statische energie in je kleding.
 • Om ervoor te zorgen dat jouw synthetische kleding niet statisch wordt tijdens het wassen of drogen, is het belangrijk om deze apart te sorteren van de rest van jouw wasgoed. Bewaar synthetische stoffen dus apart van andere kleding.
 • Vergeet niet een Lenor Dryer sheet toe te voegen als je de was in de droger doet. Deze speciaal ontworpen vellen voorkomen niet alleen statische ophoping in je droger, maar laten je kleding ook heerlijk ruiken, zelfs bij warmte.
 • Wanneer je jouw kleding uit de droger haalt, is het belangrijk om ze even kort te schudden. Dit voorkomt statische elektriciteit als jouw kleding op een ander oppervlak terechtkomt. Geef elke kledingstuk 2-3 snelle shakes voor optimaal resultaat.
 • Zorg voor een vochtige niet te droge ruimte, dit voorkomt dat het statisch wordt

Hoe kom je van statische kleding af?

Nu je de juiste stappen kent om jezelf te beschermen tegen statisch geladen wasgoed, is het tijd voor een paar handige tips om het statische helemaal uit je kleding te verwijderen:

 • Voorkom statisch en klevend textiel door vóór het aankleden je huid goed te hydrateren. Hierdoor wordt het vochtgehalte in de bovenste lagen van je huid verhoogd, waardoor kleding er niet aan blijft plakken.
 • Wrijf een drogerdoekje over je kleding. Houd het kledingstuk van je lichaam af en wrijf de onderkant van de stof in met een drogerdoekje naar keuze.
 • Neem een plantenspuit en besproei je kleding met water. Het idee is om het materiaal lichtjes vochtig te maken op de plekken waar je last hebt van statische elektriciteit. Dit zal helpen om deze snel te verwijderen, maar zorg ervoor dat je niet te veel of over een te groot oppervlak sproeit.
 • Na de wasbeurt en het drogen, maar voor het aantrekken van jouw kleding, kunt u een metalen kledinghanger gebruiken om statische elektriciteit uit je kleding te verwijderen. Je kunt ook andere kleine metalen voorwerpen gebruiken om langs je huid te wrijven om statische lading te verminderen. Dit is vooral handig wanneer je geen tijd hebt om zich uit te kleden.
 • Als je last hebt van statische problemen in je huis, is het misschien tijd om de luchtvochtigheid te verhogen. Dit kan eenvoudig worden gedaan door een luchtbevochtiger te kopen bij de plaatselijke doe-het-zelf of hardware winkel en deze te plaatsen in de ruimte waar je kleding droogt of opbergt. Vooral in de winter, wanneer de lucht erg droog is, kan statische elektriciteit een probleem zijn, wat wordt tegengegaan door de luchtbevochtiger die het aantal watermoleculen in de lucht verhoogt en zo na verloop van tijd de statische elektriciteit op je kleding vermindert.

Hopelijk lukt het zo en heb je nog vragen? Wij helpen je graag verder.

Groetjes Franca

[blog-products-2]

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter